הקהילה הבינלאומית נוהגת לציין ימים קבועים בשנה כדי להעלות למודעות נושאים שונים כמו מחלת הסרטן, מחלת הסוכרת, אלימות נגד נשים ועוד. בין השאר עומד על המוקד גם שבוע שלם שמוקדש להגברת המודעות לסכנות האסבסט. למרות שהוצא מן החוק והוכר כחומר מסוכן ביותר, עדיין נמשך השימוש בו ונמשכת החשיפה אליו ורבים מידי מתים כתוצאה משאיפת האבק הקטלני שלו.
מאת: עמית ערן.
מהו שבוע המודעות לסכנות האסבסט
אירגון ADAO – אירגון המודעות למחלות אסבסט (Asbestos Awareness Disease Organization ), שנוסד בשנת 2004, יזם ודחף את יום האסבסט הבינלאומי, אותו מציינים בכל שנה בעולם ב 1 באפריל, ואת שבוע המודעות הבינלאומית בנושא סכנות האסבסט, שמתחיל ב 1 באפריל ונמשך במשך שבוע עד ה 7 באפריל כל שנה.
בשבוע המודעות לסכנות האסבסט מקדישים בכל שנה פעילויות שמטרתן להזכיר ולחדד ולהגיע לקהל נוסף שאולי לא מודע לכך, בדבר סכנות החשיפה לאסבסט. למרות שהאסבסט הוכרז כחומר מסרטן ומסכן חיים, הוא עדיין נמצא בשימוש בלא מעט מדינות בעולם, ומאות אלפים מתים מדי שנה בחשיפה לא מבוקרת למינרל הקטלני הזה. רק בארצות הברית מתים כ 40 אלף איש מדי שנה ממחלות הקשורות לחשיפה לאסבסט – בעיקר מהמחלה האכזרית "מזותליומה".
חשיבות העלאת המודעות לסכנות אסבסט היא נושא שאירגון ADAO שם למטרה מכיוון שרבים עדיין לא מודעים לכך שאסבסט נמצא עדיין במבנים רבים, ביניהם מבני ציבור, בתי ספר, משרדים, מחסנים ובתים פרטיים וככל הידוע בקהילה המדעית – אין אפשרות לשלוט בהתנהגות החומר – בין אם מצבו שלם או מפורק. כלומר כל דבר שעשוי מאסבסט או מכיל אסבסט (למשל אסבסט מוקף בתוך קירות ששימש בעבר לבידוד) – גורם ישיר למספר מחלות קשות ומסוכנות לחיי אדם. הפתרון נמצא בידיים של כל אחד מאיתנו ומודעות לחשיבות של פינוי אסבסט מכל מקום בו נאתר אותו היא צעד חשוב לשמירה על חיי אדם רבים כל כך.
מקצועות בסיכון לחשיפה לאסבסט
עובדים שעסקו במקצועות הבאים נחשבים ברמת סיכון גבוהה יותר לחשיפה לאסבסט, כאשר הנתונים מראים כי 1 מכל 3 מקרי סרטן תעסוקתי מקושרים לסרטן שנגרם כתוצאנ לחשיפה לאסבסט.
קבוצות הסיכון העיקריות הנן:
עובדים בתעשיית הבניין, כולל בנייה בקירות גבס, רתכים, מכונאי מטוסים, עובדי נפחות, עובדים בתעשיית ייצור דודי שמש, נגרים, מפעילי ציוד הנדסי כבד כגון דחפורים, מנופים, מקדחות, מלגזות ועוד, ימאים ועובדי תעשיית האוניות, חשמלאים, עובדים בבתי זיקוק ותחנות כח.
פינוי אסבסט לא צריך לחכות לאפריל
כאן אצלנו בישראל קיימת מודעות גבוהה לנושא ולסכנות החשיפה למינרל הקטלני, אשר נכנס לגוף דרך דרכי הנשימה ואינו מתפרק ואינו יוצא מהריאות לעולם, דבר שמייצר כאמור מחלות קשות ונוראיות. משרד הגנת הסביבה הקים בחסות החוק בארץ, את האגף לטיפול באבק מזיק, ונותן מענה מקיף לכל נושא הטיפול באסבסט, כולל כל המידע בדבר אישורים נדרשים לפני הפירוק של האסבסט, במהלך הטיפול בו ולאחר הפינוי שלו למטמנה מורשית. חשוב שכל אחד ואחת מאיתנו ישימו לב ויתריעו במידה ויש חשד להימצאות של אסבסט במבנה הסמוך לסביבת המחייה – מגורים, עבודה או פנאי. ויפה שעה אחת קודם.
קישורים רלוונטיים ומקורות למאמר:
Asbestos Awareness Disease Organization (ADAO): https://www.asbestosdiseaseawareness.org