אנחנו מביאים עמנו ניסיון של שנים רבות והרבה ידע שנצבר אצלנו בנושא של פירוק גגות אסבסט ופינוי גגות. לקוחות רבים כבר שאלו אותנו שאלות ובחרנו לרכז כאן את השאלות שחזרו על עצמן יותר מאחרות.
במידה וגלשתם באתר שלנו ולא מצאתם תשובה לשאלה שמטרידה אתכם – אנחנו נשמח שתשלחו אותה אליו בטופס צור קשר ונחזור אליכם.
האם מותר לי לפנות את האסבסט לבד?
לא! אסור לפנות או לפרק אסבסט לבד. מעבר לחוק במדינה המתריע כי רק גורם מוסמך מטעם המשרד להגנת הסביבה מורשה לפנות אסבסט בישראל, הסכנה בפינוי ללא אמצעי מיגון היא גדולה והתוצאות עלולות להיות חמורות ומסכנות חיים. קבלני פינוי אסבסט מגיעים לאתר לבושים בחליפות הגנה ומסכות פנים מיוחדות כדי למנוע חדירה של אבק האסבסט המזיק לגופם ובעיקר לדרכי הנשימה שלהם.
יש לי מספר קטן של לוחות אסבסט בחצר / על הגג – למה זה כל כך יקר לפנות אותם?
לכאורה מדובר בפעולה פשוטה של איש מקצוע המגיע לאסוף את הלוחות הישנים שנמצאים בחצר או על הגג שלכם. כם אם הם מונחים ואין צורך בפירוק מורכב, חשוב לדעת שגם לוח (פאנל) אסבסט אחד שנדרש לפנות מהשטח, נדרש להוציא עבורו היתר מיוחד מהמשרד להגנת הסביבה, להפעיל את פוליסת הביטוח, לאשר מול המשטרה הירוקה באיזור המבנה שלכם ולעבוד בתיאום עם אחראי איכות הסביבה במועצה בה אתם גרים. בנוסף, נדרש להגיע עם חליפה ולסיום להטמין את הלוח במטמנה מורשית שגם על כך יש לשלם. לכן לעיתים, פינוי 2 לוחות אסבסט יכול לעלות כמו 20 לוחות. הבטיחות ושמירה על חיי אדם יש להם מחיר.
איך אני יודע אם יש לי אסבסט בבית (באריחי רצפה, אריחי תקרה, רעפים, חיפויים וכו')?
ראשית אם הבית נבנה לפני יותר מ 20 שנה, קיים חשש סביר כי היה שימוש באסבסט בחומרי הבנייה.
הדרך היחידה לוודא אם חומר מכיל אסבסט היא לבדוק אותו במעבדה מוסמכת. אנו ממליצה לבדוק חומרים חשודים רק אם הם פגומים (מתפרקים, מתפוררים) או אם אתם מתכננים שיפוץ שיפריע לחומר החשוד. יש לקחת דגימות על ידי איש מקצוע אסבסט (מפקח) שהוכשר והוסמך.
לרשימת דוגמים מורשים הקליקו והורידו קובץ PDF למכשירכם
מי נמצא בסיכון לחשיפה לאסבסט?
מכיוון שמשתמשים באסבסט כבר שנים רבות, כמעט כולם נחשפו אליו בזמן כלשהו. אבל אנשים שעבדו עם אסבסט או בילו זמן רב סביבו, יהיו בעלי חשיפה גבוהה יותר. בעיקר עובדים בתעשיית הבנייה, תעשיית ייצור הרכב וגם בתעשיות הקוסמטיקה (שימוש בטלק בשהכיל בעבר אסבסט מסוכן). מומלץ לכל אדם אשר נתקל במפגע אסבסט ליצור קשר עם גורם מוסמך ולוודא שהאסבסט יפונה בהקדם מיידי.
מהם המקורות הנפוצים לרמות גבוהות של אסבסט בתוך הבית?
חומרים המכילים אסבסט (כמו בידוד, אריחי תקרה או אריחי רצפה) שמתפרקים או מתפוררים בקלות
פעילויות בבית, כגון תיקונים ושיפוץ הבית, המפריעות לחומרים המכילים אסבסט
אסבסט שנכנס לבית ב- נעליים, בגדים, שיער, פרוות חיות מחמד או חפצים אחרים
אוויר חיצוני עם רמות אסבסט גבוהות שנכנס לבניין דרך דלתות, חלונות או פתחי אוורור
האם חשיפה לאסבסט עלולה לגרום למחלות חמורות?
כן! מכיוון שסיבי האסבסט שאינם נראים לעין, עלולים לחדור למערכת הנשימה שלנו, כל אחד שנחשף בעבר לאסבסט עלול להיות בקבוצת סיכון למחלות הקשורות לאסבסט. מחלות ריאה חמורות וקשות מאוד, כגון סרטן ריאות, מזותליאומה, אסבסטוזיס ועוד. במידה ומתפתחות בעיות בריאות, הקשורות לדרכי הנשימה אך לא רק, עלולות אלו לנוע בין בעיות הניתנות לטיפול אך גם עשויות להופיע בעיות שמגבילות מאוד את איכות החיים – וחלקן עלולות אף לגרום למוות. אם קיים בליבכם חשש – אל תהססו לפנות ולהיבדק על ידי רופא המשפחה אשר יוכל להפנות אותכם לגורם מקצועי מתאים.
מה חשוב לשאול כאשר פונים לבעל מקצוע לצורך פינוי והסרת גג אסבסט?
כאשר אתם פונים לבעל מקצוע בנושא של הסרת גגות אסבסט, חשוב לוודא שהגורם מוסמך ובעל רישיון בתוקף. בקשו שישלח לכם את הרישיון – אותו יש לחדש אחת לשנתיים תוך עמידה בתקנים של משרד הגנת הסביבה.
איך אוכל לזהות אסבסט כאשר אני רואה אותו?
לא תמיד פשוט לזהות את האסבסט, מכיוון שלעיתים הוא מעורבב בחומרים אחרים ולעיתים הוא היה בשימוש כחומר מבודד בין קירות או תקרות המבנה ולא ניתן בכלל לראות אותו.
מה שחשוב הוא להיות מודעים ועירניים, בעיקר בסביבת המגורים שלכם, בסביבת העבודה וכמובן בסביבת בית הספר בו לומדים ילדיכם. תשאלו ותבררו ותבקשו מידע כדי לחסוך ולמנוע נזקים בריאותיים שלצערנו חלקם קשים ובלתי הפיכים. למידע נוסף המשיכו לגלוש באתר שלנו וללמוד. ידע זה כח וידע מציל חיים.