האסבסט שהוכר ברוב מדינות העולם המערביות כחומר מזהם, מסרטן, מסכן חיים ואסור לשימוש, נמצא עדיין בבתים רבים, בחצרות ומבנים ישנים והנטל של הפינוי שלו מושת עלינו האזרחים. עלויות הפינוי של לוחות אסבסט אינן זולות ורבים מחפשים פתרונות עוקפים וקבלנים שיבצעו את העבודה הזו עבורם – את פינוי האסבסט משטחם, בלי לשלם על כך. ישנם אלו שמחליטים לפנות בעצמם את האסבסט וכנראה אינם מודעים לסיכון החמור שהם מייצרים בכך, קודם כל לעצמם ולא פחות חמור מכך לכל מי שנמצא בקרבתם באותה עת.
החוק בישראל מחייב מבני ציבור לפנות לוחות אסבסט שנמצאים בשטחם ואם לא יעשו כך יקבלו קנסות כבדים מאוד. החוק גם מחייב קבלנים שבונים, כבר החל משנת 2011, שלא להשתמש באסבסט. כן כן אותו חומר שעד לפני כ 20 שנה היה נפוץ ואהוד בקרב קבלני בניין – כי כל התכונות הטובות שהכירו באסבסט הביאו אותו להיות נפוץ ביותר – האסבסט עמיד בחום ושריפה, עמיד במים, מבודד נהדר והוא זול. אבל האסבסט שמספיק לשאוף את האבק שיוצא ממנו, כדי להיכנס לסטטיסטיקה של מחלות קשות ומוות, הוא היום חומק מסוכן לשימוש וגם מי שמותר לו לפרק אסבסט מגגות ומבנים, חייב לעמוד בתקנים ומבחנים שוטפים וחייב לעשות כך תחת הנחיות קשוחות ומחמירות ברמה של טיפול בחומרים מסוכנים.
אתם מחפשים מי שיפנה עבורכם את האסבסט בחינם? תחשבו שוב בבקשה. הנה מה שחייב קבלן מורשה של פינוי אסבסט לעשות כדי לקבל היתר ולבצע את הפינוי:
- בעל הנכס חייב לחתום על אישור לפינוי האסבסט על ידי קבלן מורשה – האחריות היא גם על בעל הנכס.
2. הקבלן המבצע חייב לשלוח תמונות ולמלא טופס ארוך כדי לקבל אישור מהמשרד להגנת הסביבה – הקבלן המורשה לשלוח תמונות של הלוחות מקרוב ומרחוק ותרשים שטח של המבנה המיועד ממנו יפונה האסבסט. בתרשים יש לציין מה המבנים הקרובים לאתר עם האסבסט, למה הם משמשים ובעיקר אם יש בהם מבנים המשמשים למגורים. הקבלן חייב לדווח לאיזו מטמנה יגיע האסבסט שהוא מפנה, מה מצבו של האסבסט ועוד נתונים נוספים – מדובר על טופס ממשלתי ארוך ומפורט.
רק לאחר הכנות אלו, יגיש הקבלן המורשה לפינוי אסבסט, בקשה להיתר ממשרד הגנת הסביבה (לשעבר המשרד לאיכות הסביבה) וימתין כשבוע עד שבועיים שיסקרו את בקשתו ויעניקו לו אישור תחת מגבלות חמורות.
3. הקבלן המורשה יפעיל את הביטוח שלו לעבודות אסבסט כדי לוודא שחס וחלילה במידה ויקרה נזק בזמן העבודה או לאחריה, העובדים יהיו מכוסים. בעבודות פירוק ופינוי אסבסט החשיפה לאבק במידה ועובד בשטח לא היה מוגן כראוי וכנדרש, יכולה לצוץ גם שנים לאחר מכן בצורה של בעיה בריאותית ואף סכנה לחיים.
4. הקבלן יודיע מראש על מועד הפינוי של האסבסט – יום ושעה מדוייקת – ההודעה תיעשה לדיירים במרחק 50 "ר לפחות, לנציגי המשטרה הירוקה באיזור המבנה המיועד ולגורמים נוספים ובראשם המשרד להגנת הסביבה.
5. את הפינוי יש לבצע בחליפות הגנה מיוחדות שימנעו מאבק האסבסט לחדור לעור או לדרכי הנשימה של הפועלים בשטח. יש לגדר את השטח ולהרחיק דיירים מאיזור הפינוי בשעת העבודה. אמנם מדובר על מספר שעות בלבד אך יש לנקוט בכל אמצעי הזהירות על פי דרישת החוק.
6. הפינוי חייב להתבצע למטמנה מורשית בלבד – לוחות האסבסט שיפונו חייבות להילקח למטמנה ייעודית מורשית לאחר שנעטפו על ידי הקבלן במשנה זהירות ובאותו יום ממש!
חשוב להבין את מורכבות העבודה הכרוכה בפינוי אסבסט ולכן אם מישהו מציע לכם פינוי אסבסט בחינם כדאי לשקול בקפידה את ההצעה ולהבין מה עומד מאחוריה. בוודאי שפינוי אסבסט באופן עצמאי במטרה לחסוך את העלויות הללו יכולה להוביל לעלויות איומות אחרות של קנסות או חמור מכך מחלות שיצוצו לא תמיד באופן מיידי.
יתר על כן, אנו נמליץ כי כל מי שיתן לכם הצעת מחיר לפינוי אסבסט, תדרשו ממנו לראות רישיון בתוקף של קבלן המורשה לפינוי אסבסט לרשותכם ריכזנו מספר קבלני אסבסט מורשים ברחבי הארץ: הקליקו כאן >>
ואסיים באמרה ששמעתי פעם מפיו של סבי זכרונו לברכה – גבינה חינם יש רק במלכודת עכברים.