השילוב של סיבי אסבסט ומלט מייצרים את המוצר שנקרא אסבסט צמנט, אותו חומר ידוע ומוכר הגיע לרוב בצורה של לוחות גליים אשר שימשו בעבר לחיפוי של גגות ברחבי הארץ ובעולם כולו. לוחות כאלו שנפגמנו עקב שבר, סדק וגם שחיקה של שנים בשמש ובתנאי מזג אוויר שונים, מאפשרים לסיבי האסבסט להשתחרר לאוויר ומכאן הדרך לקנה הנשימה שלנו קצר וקטלני. אסבסט צמנט יש לפנות בהקדם ועל ידי גורם מורשה בלבד.
אסבסט צמנט הוא שם של מוצר המכיל כ 10% סיבי אסבסט ו 90% מלט שמחבר ומדביק אותו. באמצעות החומר הזה ניתן לייצר ואף ייצרו בעבר פאנלים חזקים ומבודדים ששימשו רבות את תעשיית הבנייה. סיבי המינרל אסבסט הם בעלי תכונות של עמידות גבוהה לחום, קור, מים ולחץ פיזי והעלות שלהם הייתה תמיד אטרקטיבית יוצר לעומת חומרי בניה אחרים. הפופואלאריות של אסבסט צמנט הגיע לשיאה בשנות ה 70 ו ה 80 של המאה הקודמת ולא ניתן היה למצוא כמעט מבנה אחד פרטי וציבורי, אשר לא נעשה בו שימוש בלוחות אסבסט צמנט.
לאט לאט הצטברו עדויות ולאחר מכן גם מחקרים אשר אוששו את הבשורה המרה – אסבסט הוא חומר מסוכן ומזיק לבריאות והשימוש בו נאסר כבר לפני 20 שנה. הממשלות בעולם כולו קוראות לתושבים ופועלות ללא הפסק על מנת לצמצם את נוכחות האסבסט בסביבות החיים שלנו, פינוי אסבסט מסביבת המגורים, העבודה או המרחב הציבורי הפעו לאחד מיעדי המשרדים להגנת הסביבה בארץ ובעולם המערבי כולו.
מכיוון שהאסבסט ובעיקר אסבסט צמנט היה בשימוש כל כך נרחב, הובן הקושי באפשרות של לפנותו מכל מקום בו הוא היה קיים. עם זאת, לא ניתן להשתמש באסבסט יותר בשום בניה או פרוייקט או מוצר חדשים, מבני ציבור וצבא מחוייבים על פי חוק לפנות כל ממצאי אסבסט שברשותם, גם אם מדובר באסבסט מוקצף (מה שמכונה אסבסט פריך) אשר שימש לבידוד בין קירות המבנה – דבר שמחייב הריסה ובנייה מחודשת במקרים רבים.
בנוגע לציבור הפרטי, מעבר לכך שנאסר להשתמש באסבסט, החוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק (2011) מגדיר למי מותר לטפל באסבסט – להסיר, לפנות, להטמין. רק קבלנים מורשים יכולים לעסוק בעבודות של פירוק ופינוי אסבסט בישראל. ולמרות שיש לפינוי אסבסט עלויות – יש לקחת בחשבון שלא תאושר כל בניה חדשה במבנה שכולל אסבסט אלא לאחר שיפונה האסבסט הישן שנמצא בתחומו.
האסבסט כאמור, הוא מינרל שחוצבים וכורים אותו מן האדמה. אחת הערים הגדולות והמפורסמות בתחום היא העיר אסבסט אשר בהרי האורל שברוסיה. תושבי העיר שהוקמה בשלהי המאה 19. בשנת 1885 גילה חוקר בשם א.פ. לדיזנקי ( A.P. Ladyzhensky) מרבץ אסבסט עצום בחבל ארץ וב 1897 כבר נפתח המפעל הראשון ברוסיה לעיבוד אסבסט. העיר אסבסט אשר התבססה על הכרייה, העיבוד והסחר במינרל האסבסט ידעה שנים רבות של פריחה ושגשוג ושמה גם נגזר ממנו.
בתקופות השיא של פריחת האסבסט בעולם, עבדו בעיר מעל 20,000 פועלים במכרות האסבסט.
עם חלוף הזמן והמחקרים שהציגו את תוצאות החשיפה המסוכנות לאסבסט, ירדה קרנה של העיר אשר שמה התקבל בהשראת המינרל האכזרי. למרות שרבים מהתושבים חלו ונפטרו ממחלות קשות המקושרות ישירות לנשימת האסבסט, עדיין נכון לשנת 2022 חיים בה מעל 60 אלף תושבים.
לקריאה על העיר אסבסט בויקיפדיה הקליקו כאן >
לאתר הבית של העיר אסבסט ברוסיה הקליקו כאן (בשפה הרוסית) >
אם שפר עליכם מזלכם ואינכם מתגוררים בעיר אסבסט ובסביבותיה, אתם כנראה פחות חשופים לאבק המזיק הנפלט ממוצרים המכילים אסבסט. אך עדיין קיימים סביבנו גגות, קירות, צינורות ועוד המכילים אסבסט. והאסבסט שנפגע ומשחרר לאוויר את הסיבים שלו, הוא פצצה מתקתקת שאינה נראית ותוצאותיה מתגלים לעיתים גם לאחר שנים רבות.
אם כך אנו ממליצים לכם, בעיקר אם אתם מתגוררים בנכס שנבנה לפני 2011 (אז הוכרז החוק לאישור שימוש חדש באסבסט), אם יש בקרבת מקום עבודתכם או מגוריכם, סככות ישנות, גגונים או תקרות שיש לכם חשד כי הם מכילים את החומר המזהם אסבסט (צמנט או פריך) יש לפנותו – אל תהססו – התקשרו להתייעץ, הזמינו איש מקצוע מורשה מטעם משרד הגנת הסביבה ואולי תוכלו להציל חיים של מישהו.
לרשימת מורשים לטיפול והסרת אסבסט הקליקו כאן >>